Protezim Uymazsa Veya Vuruyorsa Ne Yapmalıyım?

Protezim Uymazsa Veya Vuruyorsa Ne Yapmalıyım?

Protezim Uymazsa Veya Vuruyorsa Ne Yapmalıyım?

Bir protezin uymamasının veya vurmasının birkaç nedeni vardır. Bu yazıda bu sorunun nasıl oluştuğunu ve diş hekiminizin yardımıyla nasıl çözebileceğinizi anlatacağız.

Sorun: Bir protezim var. Dişçide denediğimde uyuyordu, ama şimdi vuruyor.

Diş hekiminiz sizin için yeni bir protez yaptı. İlk kez deniyorsunuz ve diş hekiminiz ile  protezi tamamen tatmin olana kadar ayarlıyorsunuz ve uzun süre kullanacağınız bir proteziniz olduğundan emin olup klinikten ayrılıyorsunuz.

Çoğunlukla, yeni protezin ilk günlük kullanımından sonraki haftalarda hastalar, protezin belirli yerlerde onları vurduğunu fark eder ve ağrı hisseder. Bu genellikle diş hekiminin işindeki bir hatadan değil, protezin ilk kullanımı sırasında meydana gelen doğal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Ağrı, protezin mukozal ve dolayısıyla yüzeydeki eşit olmayan basınç dağılımından kaynaklanır ve protez ile oral rahatlama arasındaki küçük farklılıklardan kaynaklanır. Baskı sonucu bazı noktalar diğerlerinden daha fazla yüklenir ve kırmızı hale gelir, hatta bazen ağrıya neden olur. Bunlar çok küçük farklılıklar olduğundan, günler sık sık bu noktaların ağrılı hale gelmesine ve protezin ilk ayarında kaçınılmaz olarak fark edilmeden geçmesine neden olur.

Cevap:

Diş hekiminizden randevu alın ve bu sorunlu noktaları gidermek için protezinizi ayarlamasını isteyin. Hiçbir koşulda protezi kendiniz törpülememeli/işlememelisiniz. Ayarlama, protezin tabandan olabildiğince az malzeme çıkarıldığı/eklendiği ince bir işlemdir, çünkü çok fazla çıkarılırsa protez ağızda stabil olmayacaktır.

  

Sorun: Protezim yıllardır iyi bir iş çıkarıyor ama son zamanlarda oynamaya başladı, ne yapmalıyım?

Bu durum genelde protezle ilgili herhangi bir sorundan veya herhangi bir değişikliğinden değil, aksine - hastanın ağız boşluğundaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bir protezi sabit tutmak için hastanın çene yüzeyine tam oturması gerekir. Bu şekilde, proteze ağızda sabit bir pozisyon veren kılcal kuvvetler harekete geçirilir.

Çene kemiği diş eksikliğinin bir sonucu olarak küçülmeye başlar. Bu küçülme, çene yüzeyinde değişikliklere neden olur ve protez artık konumunu eskisi kadar iyi tutamaz.

Cevap:

Çoğu durumda, diş hekiminiz takma dişinizi yeniden takabilir. Bu amaçla, protezin tabanı önemli ölçüde küçültülür veya çenenizin yeni ölçüsü alınır. Bu ölçü yardımıyla diş teknisyeni, değişen çene yapınıza karşılık gelen protez için yeni bir taban oluşturabilir. 

Çoğu durumda diyoruz çünkü bazen kemik incelmesi o kadar ilerlemiştir ki protezin tutabileceği kadar kalmaz ve yeniden monte edilse de dengesiz olacaktır. Bir protez ne kadar kötü oturursa, ağızdaki gerginlik o kadar dengesiz dağılır ve bu da kemik kaybının hızlanmasına neden olur. Protezinizin ömrünü uzatmak ve maksimum fayda sağlamak için dengesiz olduğunu fark ederseniz, vakit kaybetmeyin ve dişçinizden randevu alın.

Çorludaki diş kliniğimizden alacağınız bir randevu ile uzman diş hekimlerimiz size protez konusunda yardımcı olcaktır.