DİŞ TAŞI (Tartar) - NASIL MÜCADELE EDİLİR?

DİŞ TAŞI (Tartar) - NASIL MÜCADELE EDİLİR?

DİŞ TAŞI (Tartar) - NASIL MÜCADELE EDİLİR?

Tartarın önemli bir bileşeni olan kalsiyum karbonat, doğada çok estetik görünebilir ancak ağzınızda değil. Ayrıca ağız sağlığınız ve dişleriniz üzerinde kötü bir etkisi vardır, çünkü kelimenin tam anlamıyla bir sürü sıkıntı getirebilir.
Ve tartar birikim sürecinin sadece 24 ila 72 saat sürdüğünü biliyor muydunuz ?
Evet, tartar çok çabuk oluşur.
Ama neden tartar biriktiriyorsunuz, birikimine karşı koymanın bir yolu var mı, tartarın ortaya çıkması için bir yaş var mı? Bu yazıda bu ve diğer ilginç sorulara makul cevaplar bulacaksınız.

Tartar tam olarak nedir?
Ağız boşluğunuzun bir sürü sakini vardır, bunlar arasında 50 ila 150 tür bakteri, hayatınız boyunca sizinle birlikte ve mutlu yaşamaktadır. Buradaki fikir, bu bakterilerden kurtulmanız gerektiğini söylemek değil, çünkü bu mümkün değil, daha çok dikkatli olmak, günlük ve uygun ağız hijyenine dikkat etmenizi sağlamak. Yemekten sonra biriken diş plağını iyi fırçalamazsanız, Lego blokları gibi dişlerinizin minesine yapışmaya ve yavaş ama emin adımlarla diş taşı oluşturmaya başlar. Diş taşı, diş yüzeyinde birikebilir veya diş etlerinin altında "gizli" olabilir.

Tartar ne zaman oluşur?
Daha önce de söylediğimiz gibi, dişlerimizi yeterince temizlemediğimizde ve plakları dikkatli bir şekilde çıkarmadığımızda diş taşı oluşur. Bir plağın ne olduğunu hatırlamamız gerekirse, özellikle karbonhidrat ve şekerden zengin yiyecek ve içecekleri tükettiğimizde diş yüzeyinde oluşan yapışkan beyazımsı tabakadır. Bu tabakayı düzenli olarak fırçalamadığımızda sertleşir, tükürükteki minerallerden tartar haline gelir. Pellikülün (dişlerinizin yüzeyindeki tükürüğünüzdeki proteinler tarafından oluşturulan bir zar) yüzeyinde rahat yuvalarını bulduklarında, mikroorganizmalar ona tutunmaya ve çoğalmaya ve yayılmaya başlar. Ağırlıklı olarak tartar biriktirdiğimiz yerin alt ön dişlerin iç yüzeyinde olması tesadüf değildir. Bu yüzeyin yakınında büyük tükürük bezlerinin kanalları dökülür ve orada kalan plak (tükürükteki mineraller nedeniyle) çok kolay ve hızlı bir şekilde tartar haline gelir. Tartar, aynı zamanda diğer insanlarla iletişiminizi etkileyen ağız kokusuyla da doğrudan ilişkilidir. Yani vücudunuzda her zaman bakteri olacak ve onları durdurmanın bir yolu yok.

Tartar oluşumuna daha yatkın insanlar var mı?
Dişlerinde plak oluşturmayan insan yoktur. Hepimizin içinde bulunan ve diş çürümesine neden olan bakterilerden korunmak, ayrıca birikiminden ya da ağız kokusundan gelen kaba hissi ortadan kaldırmak için her gün temizlememiz gerekir. Farklı insanlarda, plağın tartara dönüşme süresinde bir fark vardır. Bu, tükürüğün pH'ına ve içerdiği kalsiyum ve fosfat iyonlarının miktarına bağlıdır. Bazılarında daha fazla plak birikimine yatkınlık vardır ve bu temizlik için zor koşullardan kaynaklanır - örneğin, yanlış hizalanmış dişler , yanlış kuron kenarları , köprüler veya dolgular. Ağzınızdaki diğer dişlerin minesine göre çok pürüzlü olan çıplak köklü dişleriniz varsa, plak birikmesi ve ardından tartar çok kolay oluşur.
"Ben gencim, ben tartar olamaz " diye düşünebilirsiniz, ancak tartar yaşa göre oluşturulmadığını tekrar hatırlatmak gerekli, uygun hijyenik alışkanlıkları ve tükürüğün kompozisyonuna göre olduğunu hatırlayınız.

Tartar oluşumunu hızlandıran yiyecek ve içecekler var mı?
Karbonhidrat yönünden zengin besinlerin (ekmek ve diğer makarnalar, hamur işleri) ve tatlı ve gazlı içeceklerin tüketilmesi, daha fazla plak birikmesine yol açar, bu da dilinizi dişlerinizin üzerinde gezdirirken hissettiğiniz sert bir histir. Günün sonunda yeterince kapsamlı temizlik yapmazsanız, dişlerinizde daha fazla plak, potansiyel olarak daha fazla tartar anlamına gelir.

Tartar temizliğini kendi başıma halledebilirim
Plak evde diş fırçası, diş macunu ve diş ipi ile çıkarılabilirken, tartar çok serttir ve dişlere sıkıca yapışır. Tartarın çıkartılması yalnızca diş muayenehanesinde ultrason yardımı ile yapılabilir.

Diş taşı temizliği için ne sıklıkla ve neden diş hekimine gitmeliyim?
Sezer Diş olarak diş hekimine yılda iki kez ziyaret ve temizlik yapılmasını öneririz. Bu ziyaretlerde biriken tartarların ultrasonla temizlenmesini sağlıyor, dişleri cilalayarak plak ve lekelerin giderilmesine özen gösteriyor ve gerekirse evde daha da iyi ağız hijyeni için öneriler sunuyoruz.

Tartar zamanla nelere yol açabilir?
Tartar zamanla temizlenmelidir, çünkü kendisi yeni plakların kolayca biriktiği bir yerdir. Kızarıklığa, iltihaplanmaya ve diş etlerinde kolayca kanamaya neden olan birçok bakteri içerir. Diş etlerinin bu iltihabına, diş eti iltihabı denir ve zamanında önlem alınır ve hijyen iyileştirilirse iltihap giderilebilir. Bununla birlikte, bu tür önlemler alınmazsa, çene kemiklerinde hasarlar meydana gelir ve diş köklerinin hasarlanması söz konusudur - tedavi için çok daha fazla zaman ve çaba (finansal dahil) gerektiren periodontitis hastalığı gelişebilir.

Sonuç olarak: Gülümsemenizi saklamayın! Birikmiş plak ve tartarın tüm hoş olmayan sonuçlarından kaçınmak için minimum çaba gerekir. Gülümsemeni saklama!
• Profesyonel temizlik için yılda iki kez diş hekiminizi ziyaret edin
• Günde iki kez dişleri iyice fırçalayın
• Günde bir kez diş ipi veya diş arası fırçası ile dişlerin arasını temizleyin
• Gargarayı ekstra tazelik için günde bir veya iki kez kullanın
• Gün içinde sık sık karbonhidrat (makarna vb) ve şeker tüketiminden kaçının
• Gevrek taze meyve ve sebzeler yiyin, bunlar doğal fırçalar gibi davranır ve dişleri ve diş arası boşlukları temizlemeye yardımcı olurlar