Tedavi Edilmeyen Diş Çürükleri Neye Yol Açar?

Tedavi Edilmeyen Diş Çürükleri Neye Yol Açar?

Tedavi Edilmeyen Diş Çürükleri Neye Yol Açar?

Tedavi edilmeyen bir çürük birçok soruna neden olabilir. En yaygın komplikasyonlardan biri, çürüğün  dişin canlı dokusuna (pulpa) ulaşması ve iltihaplanmasıdır. Bu durum genellikle şiddetli diş ağrısı ile ilişkilidir.

Çürük, sert diş dokularının en yaygın hastalığıdır - mine, dentin ve semente zarar verir. Diş üzerinde plak adı verilen bir bakteri kütlesi olduğunda gelişir ve birkaç faktörün karşılıklı ve eşzamanlı hareketinin bir sonucudur. Ağız boşluğunda dengeyi sağlarlar, rahatsız edildiğinde ve aralarında bakteri de bulunan zararlı faktörleri ele geçirdiğinde sert dokuların tahrip olmasına yol açar. Zamanında tedavi edilmezse, çürük dişin canlı dokusuna - pulpaya ulaşır.Bu doku sinir, kan ve lenf uçlarından oluşmaktadır. Çorlu diş kliniğimizde diş doktorunun yapacağı detaylı görüntüleme ile tedavi planınızı netleştirebiliriz.

En yaygın nedenler:

  • Tedavi edilmeyen başlangıçtaki çürükler
  • Eski dolgunun altında devam eden bir çürük
  • Nadir durumlarda termal hasar veya diş kırılmasıyla gelişebilir.

Semptomlar neler?

Pulpitis çok ağrılı bir hastalıktır. Semptomlar, en çok geceleri görülen ve hastanın uykusunu engelleyen zonklama şeklindeki ağrısını içerir. Yatarken oluşur, çünkü iltihap kapalı bir alanda basınç altında gelişir ve vücudun yatay pozisyonu pulpadaki basıncı arttırır. Ağrı , soğuk yiyecekler ve içecekler tüketilerek de tetiklenebilir. Ağrı kesiciler yardımcı olmaz ve durum dayanılmaz hale gelir. Ancak semptomlar zamanla azalabilir ve hasta tıbbi yardım istemeyebilir. Bu, dişin kendi kendine iyileştiği anlamına gelmez ve kesinlikle tedavi edilmelidir. Aksine, iltihaplanma kronik bir süreç haline gelir. Bu nedenle pulpayı teşhis etmek ve başlangıç aşamasında tedavi etmek önemlidir.

Tedavi edilmeyen pulpitis neye yol açar?

Tedavi edilmeyen pulpitis, periodontitis, granüloma, kist, apse ve diğerlerinin gelişebileceği diş kökü dışında iltihaplanmanın yayılmasına yol açacaktır. Geri dönüşü olmayan pulpitis durumunda kök kanal tedavisi gerekir (endodonti tedavisi). Tedavi, hastanın 2-3 ziyareti içinde gerçekleşir. Başlangıçta, mevcut tüm çürükler temizlenir, iltihaplı pulpa çıkarılır ve ardından kimyasal ve mekanik tedavi yapılır. Kanallar genişletilir ve solüsyonlar yardımı ile enfeksiyon ve çok sayıda kalıntı mikroorganizma çıkartılarak temiz ve dezenfekte edilmiş bir kanal sistemi oluşturulur. Kanalların doldurulması ve restorasyonun tamamlanmasıyla tedavi sonlandırılır.