Diyabet ve diş eti hastalıkları arasında bir bağlantı var mı?

Diyabet ve diş eti hastalıkları arasında bir bağlantı var mı?

Diyabet ve diş eti hastalıkları arasında bir bağlantı var mı?

Araştırmalar, diyabetli hastaların diş eti hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunuz ve daha şiddetli semptomları olduğunu göstermektedir. 

Diyabet hastası kişilerde ağız hijyenini korumak ve tüm diş eti sorunlarını zamanında tedavi etmek son derece önemlidir.

Kan şekerinin yükselmesi, genel olarak ciddi diş eti hastalıklarına sebep olabilir ve dişeti hastalıklarına yakalanma riski arttırır. Öte yandan, tüm enfeksiyonlar gibi, diş eti hastalıkları da kan şekerinin yükselmesinde bir faktör olabilir ve bu nedenle diyabeti kontrol etmeyi zorlaştırabilir.

Diyabete bağlı olası diş problemleri nasıl önlenebilir?

Öncelikle kan şekerini kontrol etmek gerekir. İyi ağız hijyeni, önleyici klinik muayeneler ve en az altı ayda bir profesyonel plak ve diş taşı temizliği yapılmalıdır.

Şeker hastalığınız varsa diş hekiminize söylemeli misiniz?

Diyabetli hastaların ekstra bakıma ihtiyacı vardır, bu nedenle diş hekiminize hastalığınızı, kan şekeri düzeylerinizi ve aldığınız ilaçları söylemelisiniz. Kan şekeri seviyeniz sınırların dışındaysa, acil olmayan diş prosedürlerini ertelemelisiniz.

Diyabetli hastaların diş etleri ve periodontiyum da dahil olmak üzere enfeksiyon geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, plak ve tartarın düzenli olarak temizlenmesi son derece önemlidir. Diş etlerinin ilk iltihabını (gingivitis) kontrol etmek için herhangi bir önlem alınmazsa  süreç diş ve çenenin derin katmanlarına ilerler ve periodontitis gelişir. Bu durum diyabetli hastalarda daha şiddetlidir Şişmiş ve kanamalı diş etleri, çıplak ve gevşek dişler, iltihaplı, cerahatli ve kanlı periodontal cepler görülebilir. Diyabetin periodontitis gelişimine yol açtığı ve periodontitisin diyabeti kontrol etmeyi zorlaştırdığı bir kısır döngü ortaya çıkar.

Diyabet ayrıca ağızda mantar enfeksiyonları (oral kandidiyazis) gelişme riskini ve diş çürüğü gelişme riskini artırır. Diyabet, ağız kuruluğuna yol açar ve bu da yukarıdaki komplikasyonların gelişme riskini artırır.

İyi bir ağız ve diş sağlığını korumak, ekip çalışması gerektirir. Ağız hijyeninize her gün dikkat eden ve yeterince sorumlu yaklaşan, sadece akut bir sorunu çözmek için değil, aynı zamanda ağız ve diş sağlığınızı düzenli olarak izlemek için bir diş hekimi arayan bu ekibin en önemli parçası sizsiniz.