Diş Röntgenleri Güvenli mi?

Diş Röntgenleri Güvenli mi?

Diş Röntgenleri Güvenli mi?

Röntgen çektirmek genellikle dişçiye yapılan ziyaretin bir parçasıdır. Aslında diş röntgenleri birçok erkek, kadın ve çocuk tarafından düzenli olarak alınan tek tıbbi radyasyon şeklidir. Ancak röntgen ışınları zararlı olabilecek radyasyona maruz kalmayı içerdiği için, bazıları "Diş röntgenleri güvenli midir?" diye merak ediyor. 

Diş hekimi neden dişlerinizin röntgenine ihtiyaç duyar?
Röntgen, diş hekiminizin görsel muayene sırasında sadece çıplak gözle göremediği kemik, doku ve dişlerinizin gizli yüzeylerini görmesini sağlar.
Diş röntgenleri, bir diş hekimine erken evre çürükler, diş eti hastalığının varlığı, ağız kanserleri veya bazı tümör türleri gibi bir hastanın ağız sağlığı hakkında bilgi sağlamada paha biçilmezdir. Bu sorunlu alanlar tespit edilemeden ve tedavi edilmeden devam ederse, düzeltilmesi için daha fazla zaman, para ve kapsamlı diş tedavileri gerektiren ciddi diş sorunlarına dönüşebilirler.
Bir röntgen, diş hekiminizin şunları yapmasını sağlar:
  • Gizli bile olsa boşlukları bulmasına
  • Dişlerinin köklerine bakmasına
  • Dişlerinizin etrafındaki ve altındaki kemiğin sağlığını kontrol edilmesine
  • Süren dişlerin gelişimini kontrol edilmesine
  • Genel ağız ve diş sağlığınızın izlenmesine
Diş hekimi neden farklı türlerde röntgen kullanır?
Diş hekiminiz tarafından çok özel amaçlar için çeşitli türlerde röntgenler kullanılır. Diş hekiminiz tarafından belirlenen tedavi planına bağlı olarak bir röntgen kombinasyonu gerekli olabilir. Diş hekiminin önerebileceği röntgenlerden bazıları şunları içerir:

Bite-wing X-ray
İlk muayene sırasında ve sonraki kontrollerde en sık kullanılan röntgendir. Bunlar arka dişlerin kronlarını vurgular. Diş hekimleri ağzın her iki tarafına bir veya iki Bite-wing röntgeni çekerler. Her röntgende üst ve alt azı dişleri (arka dişler) ve biküspitler (azı dişlerinin önündeki dişler) gösterilir.

Periapikal X-ray
Bu röntgenler aynı anda yalnızca bir veya iki dişe odaklanır. Periapikal bir röntgen, ısırık kanadı röntgenine benzer, ancak krondan köke kadar her bir dişin tüm uzunluğunu gösterir.

Extraoral X-ray
Ekstraoral röntgenler ağız dışında yapılır. Bunlar "büyük resim" röntgenleri olarak kabul edilirler çünkü sadece dişleri göstermezler, aynı zamanda çene ve kafatası hakkında bilgi sağlarlar.

Panoramik Röntgen
Bu röntgen, dişler, üst ve alt çeneler, çevreleyen yapılar ve dokular dahil olmak üzere tüm ağzı tek bir görüntüde yakalar ve özel bir makine gerektirir. Bu tür bir röntgenin yararı, çoklu röntgen ihtiyacını ortadan kaldırmasıdır.

Dijital Radyografiler
Dijital radyografiler, diş hekimleri tarafından kullanılan en yeni röntgen tekniğidir. Standart röntgen filmi, düz bir elektronik ped veya sensör ile değiştirilir. Görüntü, ekranda görüntülenebileceği, saklanabileceği veya yazdırılabileceği bir bilgisayara dijital olarak aktarılır.
Dijital röntgen ışınları standart röntgen ışınlarından daha düşük düzeyde radyasyon üretmesine ve çok güvenli kabul edilmesine rağmen, diş hekimleri hastanın radyasyona maruziyetini sınırlamak için gerekli önlemleri almaya devam etmektedir. Bu önlemler, yalnızca  gerekli olan röntgenlerin alınmasını ve vücudu korumak için kurşun önlük kalkanlarının kullanılmasını da içerir.

Bir röntgen sırasında ne kadar radyasyon alıyorsunuz?
Diş röntgeni, uygulanan en düşük radyasyon dozu tedavilerinden biridir. Dört bitewing içeren rutin bir muayene yaklaşık 0.005 mSv'dir. Bu, ortalama bir günde güneşten alacağınız radyasyon miktarının aynısı veya 1 veya 2 saatlik kısa bir uçak uçuşundan yaklaşık aynı miktarda radyasyona maruz kalma ile aynıdır. Başınızın etrafını saran panoramik bir diş röntgeni, yaklaşık iki kat daha fazla radyasyona sahiptir.

Röntgenler hamile kadınlar için güvenli midir?
Rutin röntgenler doğum sonrasına ertelenebilir. Ancak, ertelenemeyen gerekli bir diş prosedürü nedeniyle röntgen gerekliyse, uzmanlar tek bir tanısal röntgenin gelişmekte olan bir embriyo veya fetüste olumsuz etkilere neden olacak kadar önemli bir radyasyon dozuna sahip olmadığını söylüyor. Ve gerçek şu ki, diş röntgenlerinde, dişler dışında vücudun başka yerinde radyasyona neredeyse neden olmaz.

Ne sıklıkla bir röntgene ihtiyacınız var?
Diş röntgenlerinin ne sıklıkta çekilmesi gerektiği hastanın ağız sağlığı durumuna, yaşına, hastalık riskine ve ağız hastalığının herhangi bir belirti ve semptomuna bağlıdır.
Çorlu'daki diş kliniğimiz radyasyona maruz kalmayı en aza indirmek için Türkiye Atom Kurumu tarafından önerilen prosedürleri takip etmektedir.
Diş hekiminiz tarafından talep edilen bir röntgenin gerekliliği hakkında sorularınız varsa, onlarla neden röntgene ihtiyaç duyduklarını konuşun. Son kararı yine siz vereceksiniz ancak diş hekiminiz ile birlikte röntgen çekmenin faydalarını minimum radyasyona maruz kalma riskiyle karşılaştırmalısınız.