Diş Kaybının Riskleri Var Mı?

Diş Kaybının Riskleri Var Mı?

Diş Kaybının Riskleri Var Mı?

Diş kaybı yaygın bir sorundur, çürük veya komplikasyonlar ve ayrıca travma nedeniyle bir veya daha fazla dişin olmamasıdır. Bunun ciddi bir durum olmadığı konusunda yaygın bir inanış vardır çünkü çiğneme işlemini gerçekleştirmek için en az 27 diş kalmıştır ve birinin olmaması durumu pek değiştiremez. Ne yazık ki, gerçek farklıdır ve bu yaygın görüş çok tehlikeli bir efsanedir.
Oluşabilecek en yaygın sorun, eksik dişin gülümseme bölgesinde olmasıdır, bu durum estetik ve görünümde bir değişiklik olabilir. Sonuç olarak, benlik saygısını ve sosyal ilişkileri etkileyebilir. Ancak diş eksikliği, estetik bir kusurun yanı sıra vücutta başka hasarlara da neden olur…
Dişlerin temel işlevlerinden biri yiyecekleri çiğnemektir. Bu işlem dişleri alveollerde (bulundukları yerler) destekleyen dokuların yanı sıra bulundukları kemiği de uyarır. Kemiğin yemek sırasında katlandığı bu küçük yükler onu yeniden şekillenmesi ve sürekli iyileşmesi için uyarır, böylece büyüklüğünü ve bütünlüğünü korur.
Bir veya daha fazla diş eksikliği, kemikte uyarı eksikliğine yol açar ve bu da kemik kaybına neden olur. Bazı araştırmalara göre, diş kaybından sonraki ilk yılda kemiğin genişliğinin yaklaşık %25'i yerinde, sonraki yıllarda ise yaklaşık 4 mm kaybolur.
Ayrıca diş boşluğunu sınırlayan komşu iki diş, eksik diş yönünde eğilir. Bu da bu dişlerin yanlış yüklenmesine yol açar. Artık dikey olarak iletilmez ve bu dişlerin daha da fazla eğilmesine neden olabilir.
Aynı zamanda, eksik dişin yerinde kemik erimeye devam eder ve buna komşu dişler tarafından çiğneme yükünün yanlış taşınması ile birlikte, sonunda düşmeleriyle sonuçlanabilecek sallanmaları meydana gelebilir.
Bir veya daha fazla dişin yokluğunun çiğneme dengesini etkilediği ve bu süreçte yer alan eklem(ler)de ve kaslarda değişikliklere yol açtığı gerçeğini gözden kaçırmamalıyız. Bu değişiklikler de zararsız değildir çünkü çiğneme kaslarında ağrıya, eklemde tıkırtıya, baş ağrısına, boyun ve kulak ağrısına ve daha fazlasına neden olabilirler.
Son olarak, diş eksikliğinden veya diş eksikliğinden kaynaklanabilecek başka bir sorun da konuşmada bir değişikliktir. Bazen minimal bir etki de olsa, bazen karşısındakini rahatsız eden önemli bir sorun halinde de olabilir.
Diş veya diş kaybının nelere yol açabileceğini özetlemek gerekirse:
Çiğneme işlevinde değişiklik;
Bitişik dişlerin yer değişimi;
Kemik kaybı;
Çiğneme kaslarındaki değişiklikler;
Eklem (ler) deki değişiklikler;
Estetik bozukluk;
Konuşma bozuklukları;
Özgüven eksikliği;
Sosyal hayatta değişim.
Benzer bir sorununuz varsa hemen diş hekiminizi ziyaret ediniz, çünkü gecikme daha karmaşık ve pahalı tedavi ihtiyacına yol açabilir.